Monday, December 13, 2010

.wedding gift ideas.

assalamualaikum dan salam sejahtera!

sebab ramai (padahal dua orang je tapi ikut rate blog ni kira ramai okeh) yang nak teman nyambung entri berikutnya mengenai tips hadiah wedding, maka bertemu la kita kembali di halaman ini.

this is a quick one.

it's nobody fault really. like in the previous entry, one wouldn't know what to do or how to handle certain situations until one goes through it oneself. therefore, you wouldn't know what to buy for your friends' and cousins' wedding gift unless you're newlyweds, move into a new house and find there are other equally important things that you need other than kitchen appliances.

.even if they're spooky cute for having faces.

i'm not talking about buying expensive stuff that are surely desired jgn tipu tak teringin buka-buka pembalut hadiah wah microwave oven atau wah tiket bulan madu di hawaii by all newlyweds. try to buy practical things that sadly many didn't find good enough for wedding gifts. 

semua fikir nak bagi yang mahal tapi tak sampai tahap ribu tapi kalau sepuluh orang bagi benda yang sama? bukan nak kata tidak bersyukur atau tak suka ape yang dapat. tapi mari beri sumbangan yang bermakna dan dapat membantu lagi pasangan yang baru nak mulakan hidup bersama ni. kalau ade sepuluh benda yang sama, mereka bukan nak guna sepuluh-sepuluh pengisar makanan itu kan? budaya malaysia tak ade lagi macam budaya luar negara. newlyweds boleh pegi kedai dan tag hadiah ape mereka nak dan tetamu beli mana-mana hadiah dalam list. jadi tak ade la tetamu beli hadiah yang sama.


tak juga bermaksud pergi beli murah sangat yang dekat kedai seringgit dapat tiga tu. hadiah lebih elok kalau yang berguna, harga sederhana mengikut kemampuan dan yang kalau kome nampak kat kedai pun terus "oh, cantik/sesuai/berguna rasa nak beli untuk diri sendiri". harap faham la.  so here goes.

1. tools box. okay maybe not the whole box. and it doesn't have to be bosch *drools*. sebab rumah baru perlu tools ni semua. tak kan nak pinjam kat bapa mentua yang ade koleksi tools kan. malu je.
2. ironing board. selalu bagi seterika elektrik ade wap je kan. yang ni kalau pegi kenduri naik motor susah sikit la.
3. clothes hanger. bukan yang jemur kat luar rumah tu. yang boleh screw belakang pintu tu. banyak pilihan yang comel-comel sekarang.
4. photo frame. penting nak letak gambar kahwin. penat bayar photographer.
ingat : simple.
5. key holder. keperluan juga ni. nanti tak la misplaced kunci. yang ini pun banyak yang menarik.
6. books. i would love this gift so much tapi dah lepas kenduri kahwin jadi tak ape. motivational, cooking, parenting, spiritual, fictional. banyak tu pilihan.
7. cushion cover. penyeri rumah pengantin baru. tiap kali duduk kat ruang tamu mesti teringat kat kome yang bagi hadiah ni.
8. indoor mat. boleh letak depan pintu rumah, depan bilik, depan tandas, depan dapur.
9. carpet. boleh menyamankan badan bila baring depan televisyen. tengok juga kalau rakan atau sepupu sepapat kome tu alah pada bulu-bulu karpet pula.

balut cantik-cantik. letak kad dengan ucapan dan doa buat pasangan pengantin. serah dengan hati ikhlas. pasti gumbira hati sendiri. dapat pahala lagi insyaAllah.

selamat mencuba!


tipu kata a quick one.
.
.

6 comments:

Faiz said...

yeah.. good!

lpas ni list hadiah untuk newborn pulak okeh? :p

syitah said...

owh tidak berdaya nak bagi idea..
tggu ade my own newborn dulu la ;)

hamzah dapat kek berhias diperbuat daripada diapers!

buzalgarden said...

nak tmbah satu lagi..
maybe home theatre... ;p

oo, bersederhana ek? ok... ;p

syitah said...

amboih itu bukan keperluan pun..
hiburan semata ;p

bixbite said...

1.wall clock
2.telekung sembahyang <---nk ltk lam keta tuk jalan2
3.mirror
4.frame ayat2 al-quran<--nk msk umah baru,blk baru etc
5.cadar<--bleh share ramai2
6. albums
7.my experience sndiri ada yg bg tmpt letak payung<--praktikal sbb ak malas nk beli
8. air refreshner, aromateraphy oil/candle pon bleh gak..
hehehe...tu jer la yg terfikir buat takat ni...

syitah said...

hoh tolong sambung baguih..i got the ones you mentioned as wedding gifts, except no. 7 and 8...
suka no.8! sgt perlu.

ko ade blog!
cepat ceriakan hari2ku ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...